湊巧

在地鐵裏, 懶理上班族的行屍走肉, 捧著《關錦鵬的光影記憶 》看看想想, 看著評論者將電影詮釋再詮釋, 演譯著自己的慾望、頹廢、細膩。

走到地道的盡頭,  剛看到第231頁講《念你如昔》《愈快樂愈角落》中的青馬大橋, 耳筒竟湊巧響起明哥的《暗湧》……… 一時間兩套電影的片斷在腦海裏不斷閃過, 城市、性別、身份、親密、疏離、愛慾、怨恨、衝動、猶豫, 心頭很熱, 眼眶很濕。

女士們說好男人都是 gay 的。 我相信 queer 會更貼切。

廣告

~ 由 sunfai 於 五月 4, 2007.

9 回應 to “湊巧”

  1. 暗湧所曾引發眼淚,不知有幾多公升呢?

    另,我還是喜歡聽暗湧的拉闊版。

  2. 近年, 盡量叫自己心如止水. 雖然我都仲細(!). 不過情感愈少, 煩惱愈少.

    暗湧+約定, mp3碌到該歌手時的指定動作.

    記得同事f大學時說, 每到約定的[剪影的你輪廓太好看, 凝住眼淚才敢細看]時, 都不期然會流淚. 不知現在還會不會?

    講遠左.

  3. Yin:
    諗太多啦, 一條麻甩仔九點幾係上環地鐵站, 可以有眼淚幾行?? 吸啖氣, 睇睇隔離個靚女, 即係收哂眼水啦。

    李小姐:
    咁早呀?? 凌晨三點喎, 係我個泊個鐘錯咗?? 定係你無心睡眠??
    用部紅到發紫的型爆 mp3 機聽暗湧+約定, okay lar 🙂

  4. 「睇睇隔離個靚女, 即係收哂眼水啦」,嘩,你唔怕伴侣嬲呀?
    唔流眼水,流鼻血…

  5. 加多句無聊話:定係因為返工,所以流眼水呢?:p

  6. Yin:
    唔會 gwa…… 睇吓 jea。

  7. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  8. Thanks, this made for lovely reading. I adore your blog theme, I keep coming back here and I dont know why. I just actually like your site lol

  9. Yeast Infection Home Remedy

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

 
%d 位部落客按了讚: