遵義

door第一次識遵義呢, 自然係聽老爸講中共歷史上的遵義會議。據說果次會議後確立咗毛主席路線, 咁後來咪迎來新中國云云。

所以第一次聽劉遵義個名, 都以為佢係紅褲仔出身, 擁抱社會主義。點知原來唔係, 仲要搞經濟, 將中大當企業咁搞, 大興土木, 開山劈石。 佢不單要為中大創修, 近日更誓要為香港尋找經濟機遇。

今日生果話佢為咗迎接三改四, 建議拆掉U-Lib前的烽火台。諷刺的是, 當年中大師生反對四改三時, 咪又係係烽火台外集會。

Inmedia有個遵義快訊, 唔知呢單嘢會否跟進?

廣告

~ 由 sunfai 於 十一月 17, 2008.

3 回應 to “遵義”

  1. 咦!你講起大興土木…我諗起前日工x會攪遊行,大叫政府要大興土木…

    唔用神探伽x略的物理推測的推論:
    遵義哥既然加入了吹水…應該係經濟機遇會,就實行履行義務,在中大大興土木,為工人找飯碗。再推論下去,佢同工x會可能有關係,所以,佢個名--遵義,就實在可能大有來頭,佢終於掩飾唔到紅褲仔出身呢個身世之謎…

    點都好,我既然唔係紅褲仔,又唔妥遵義哥,咁我反建議,不如拆行政樓,反正都係三年之嘛,三年後又搬返返來(都唔會無間道三年又三年咁啩),至多咪起過仲靚d的遵義室補番數。同埋,拆完再起行政樓,工程大過拆完左起烽火台喎,其實講真就更合遵義哥大興土木的胃口。

  2. […] Sunfai 實在寫得太好--一個已經唔識寫同唔想寫泊的人只好照樣copy and paste如下: 第一次識遵義呢, 自然係聽老爸講中共歷史上的遵義會議。據說果次會議後確立咗毛主席路線, 咁後來咪迎來新中國云云。 […]

  3. 尋日睇畸寶, 阿遵義哥誓神劈願話會保留個 structure, 不過工程要一年。

    咦, 咁不如學下將美利樓搬去, 拆完皇后碼頭重建咁, 將烽火台搬去教院個運動場, 咁師生集會咪唔會督住阿遵義哥隻眼囉。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

 
%d 位部落客按了讚: